Thursday, September 2, 2010

cook n food::tapai pulut


skang ni ngah bizi update mak sy pnya buku resipi,,memandangkan buku resepi beliau yg sudah lusuh maka sy mengambil inisiatif utk taip balik buku beliau,,smbil menaip sy terfikir,,mengapa tidak sy blog kan aje??leh la sume org bace kan,,so dis is the very 1st post of my cooking passion::THE TAPAI PULUT,,yay!!(sbb arini pg2 buta agy dah kena kejut utk bgkus tapai)

ingredients:
1. 1kg beras pulut
2. sebijik ragi
3. beberapa helai daun getah,,jambu laut,,atau malinjau,,(nak bungkus tapai ni)

cara2nya:
tanak pulut,,tanak keras2 sket.maknanya kurangkan air la tu.jgn wt cm pulut bese yg nak makan terus.bila dah masak,,biarkan sejuk.pastu,,hancurkan ragi,,tabur kat atas pulut yg dah sejuk td tu,,gaul sebati,,
dah siap?jum bungkus plak,,,


dah siap,,yay!!ni la dia makanan tradisional masy pantai timur,,rase dia manis(kalau menjadi),,result dia berbeza setiap individu,,bergantung kepada kebolehan msg2,,uniknya,,mase nak buat ni ade pntang larang,,tgn xleh kotor,,xleh terkejut sepnjang handle tapai ni,,xleh kalu xmandi b4 buat ni,,nnti tapai xjadi,,
selamat mencuba!

1 comment:

  1. btol ke pantang2 larang tu?? sedapnye tapai~yum yum! lame kot xmkan..
    azie2, bole post resipi nk wat nasik kerabu ari tu x? aku nk wat la..mak aku asek sebut2 je..haha

    ReplyDelete